esztétikus betét fogtömés

BETÉT INLAY OVERLAY

MIÉRT SZUVASODNAK A FOGAK?
MIKOR NEM SZÜKSÉGES A SZUVASSÁGOT ELTÁVOLÍTANI ÉS BETÖMNI?

A szájüregben több millió baktérium található, köztük a szuvasodás szempontjából jó és rossz baktériumok. Amennyiben a szájüregben nő a cukrok és a finomított szénhidrátok koncentrációja , gyakorisága vagy a fogak közé beszorulnak mikrotáplálékok, akkor a szuvasodást okozó baktériumok kerülnek túlsúlyba és az általuk termelt különböző szerves savak kezdik el oldani a foganyagot.

A szuvasodás kezdetben a zománcot lyukacsossá, amely ebben az állapotban még remineralizálható különböző speciális technikákkal, így el lehet kerülni a fogak tömését, viszont szükséges a fog gyakoribb megfigyelése.

MIKOR SZÜKSÉGES A SZUVASSÁGOT ELTÁVOLÍTANI ÉS BETÖMNI?

Abban az esetben, ha a fogakon már üregek alakulnak ki, akkor már a biológiai remineralizáció már nem tud végbe menni. Az ilyen esetekben szükséges a fogak azonnali tömése.

A fogakat kívülről a zománc borítja, belül pedig az érzékeny dentin és a fogbél kamra találtható. Amíg a szuvasodás csak a zománcot érinti, addig nem érzékeny fog, esetleg kellemetlen szájszag lehet az első jelentkező tünet.

Ha a szuvasodás már elérte a dentint, akkor édesre, hidegre, melegre érzékenyek lehetnek a fogak, étel Ha a fogászati ellátás halasztásra kerül akkor a szuvasság tovább terjed a dentinben el tud jutni a fogbél kamrához, ekkor elképesztően erős fájdalomakat fog okozni, ezt hívjuk a fogbél gyulladásának. Sajnos ebben az esetben a fogat szükséges gyökérkezelni, akár csappal megerősíteni.

szín, törés, beszorult táplálék büdös száj

Kérem Önöket, hogy amennyiben észlelik a szuvasodás bármely tünetét, akkor keressék fel fogorvosukat, hogy még időben elkezdődhessen a minimál invazív fogtömés terápia.

MI AZ ESZTÉTIKUS BETÉT (INLAY, ONLAY, OVERLAY?

Az esztétikus betét egy olyan tömés, amellyel nagy mértékű foganyaghiányokat tudunk pótolni (korona megelőző állapot). A betéthez egy speciális üreget alakítunk ki a fogban, erről lenyomatot veszünk és a betétet a fogtechnikus dolgozza ki a laborban. Az elkészült betétet a második találkozó alkalmával rögzítjük a fogban adhezív technikával kofferdam izolálásban.

Olyan esetekben szükséges betét készíteni, amikor már jelentős a foganyagveszteség. Ha ilyen esetben hagyományos esztétikai töméssel állítannák helyre a fogat, akkor az idő előrehaladtával

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT ELŐNYEI

  • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

  • amalgámmentes

  • koronai pótlást megelőző lehetőség

  • 2 év garancia

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT HÁTRÁNYAI

  • nagy mértékű foganyag veszteség esetén az esztétikus töméssel nem lehet a fogat megfelelően biomimetikailag megerősíteni, helyreállítani, ilyenkor betét készítését javasoljuk

  • két találkozó szükséges, hogy végelgesen elkészüljön

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT KONTRAINDIKÁCIÓJA

  • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerejét, az ilyen esetekben komplex módon kell a foghiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy koronahosszabítás segítségével

  • olyan esetekben, amikor a destrukció nagy mértéke miatt már nem áll elegendő foganyag felszín az adhezív ragasztáshoz, ilyenkor korona készítését javasoljuk

esztétikus tömés fájdalommentes budapest

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT ELKÉSZÍTÉSE, PROTOKOLL

1. Találkozó

Előzetes vizsgálatok és tervezés, konzultáció. Helyi érzéstelenítés alatt a fogban egy speciális fúrási technikával és adhezív felépítési technikával előkészítjük az adhezív betét üregét. Lenyomatot veszünk a felső és az alsó fogakról, regisztráljuk az állcsontok vertikális és horizontális viszonyát, végül ideiglenes töméssel látjuk az üreget.

2. Találkozó 1 hét múlva

Helyi érzéstelenítés alatt eltávolítjuk az ideiglenes tömést, bepróbáljuk az elkészült betétet. Ezután előkészítjuk mind a betét, mind a fog felszínét az adhezív ragasztásra kofferdam izolálásban. A betétet behelyezzük és fénymegvilágítási protokoll alatt a betét biológiai kapcsolatot alakít ki a fog szöveteivel. A ragagasztás végén eltávolítjuk a felesleges ragasztóanyagot és beállítjuk a betét magasságát.

3. Találkozó fél év / 1 év múlva

Kontrolláljuk az adhezív betét állapotát. Ha szükséges professzionális szájhigiénés kezelést hajtunk végre.