top of page
esztétikus betét overlany inlay onlay marident

BIOMIMETIKUS TÖMÉS, BETÉTKÉSZÍTÉS

MIÉRT SZUVASODNAK A FOGAK?

A szájüregben több millió baktérium található, köztük a szuvasodás szempontjából jó és rossz baktériumok. Amennyiben a szájüregben nő a cukrok és a finomított szénhidrátok koncentrációja , gyakorisága vagy a fogak közé beszorulnak mikrotáplálékok, akkor a szuvasodást okozó baktériumok kerülnek túlsúlyba és az általuk termelt különböző szerves savak kezdik el oldani a foganyagot.

A szuvasodás kezdetben a zománcot lyukacsossá teszi, ebben az állapotban a zománc remineralizálható / újra megerősíthető különböző speciális technikákkal, így el lehet kerülni a fogak tömését. Viszont abban az esetben, ha a fogakon már üregek alakulnak ki, akkor a biológiai remineralizáció már nem lehetséges. Az ilyen esetekben szükséges a fogak azonnali tömése.

A fogakat kívülről a zománc borítja, belül pedig az érzékeny dentin és a fogbél kamra találtható. Amíg a szuvasodás csak a zománcot érinti, addig nem érzékeny a fog, esetleg kellemetlen szájszag lehet az első jelentkező tünet.

Ha a szuvasodás már elérte a dentint, akkor édesre, hidegre, melegre érzékenyek lehetnek a fogak. Étkezés után tapasztalható a fogak közé beszorult táplálék és a kellemetlen szájszag. Ha a fogászati ellátás halasztásra kerül akkor a szuvasság tovább terjed a dentinben és egyre közelebb kerül a fogbél kamrához, ekkor elképesztően erős fájdalmak jelentkezhetnek, ezt hívjuk a fogbél gyulladásának. Sajnos ebben az esetben a fogat szükséges gyökérkezelni.

Kérem Önöket, hogy amennyiben észlelik a szuvasodás bármely tünetét, akkor keressék fel fogorvosukat, hogy még időben elkezdődhessen a minimál invazív fogtömés terápia.

HOGYAN LEHET A SZUVASSÁGOT ORVOSOLNI?

A szuvasságot ki kell fúrni és töméssel vagy betéttel kell ellátni. 

MI A KÜLÖNBSÉG A TÖMÉS ÉS A BETÉT KÖZÖTT?

A tömés kisebb, a betétek súlyosabb foganyag veszteséget állítanak helyre.

A tömést a fogorvos készíti el egy ülésben, a betét két ülésben készül el: Az első ülésben kifúrjuk az üreget és lenyomatot veszünk róla, a második ülésben a fogtechnikus elküldi a hiányzó fogrészt betét formájában és beragasztjuk.

MI A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS, BETÉTKÉSZÍTÉS?

A fogak külső felszínét zománc borítja, a belső része dentinből áll. A fogak helyreállításánál nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy egy szép esztétikus tömés kerüljön kialakításra, hanem egy funkcióban és tulajdonságokban az elvesztett fogszövetekhez legjobban hasonlító tömőanyagot használjuk.

A károsodott dentin felszínt egy speciális, a dentinszövetéhez legjobban hasonlító üvegszálas kompozit tömőanyagot használunk, amelynek jó a rugalmassági együtthatója és meggátolja a fogban keletkező repedések tovaterjedését.

A károsodott külső zománc felszínt egy zománchoz hasonló kemény, ridegebb mikrohibrid kompozit töméssel pótoljuk, amely a kaméleon hatásának és a rétegtechnikának köszönhetően maximális esztétikai eredményt tud biztosítani.

A kompozit tömést adhezív technikával rögzítjük a fog szövetein, mely rendkívül megbízható stabil biológiai kapcsolatot biztosít.

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS ELŐNYEI

 • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

 • a hagyományos tömésekhez képest erősebbek, foghűek

 • amalgámmentes

 • egy ülésben elkészül

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS HÁTRÁNYAI

 • hosszabb az elkészülési idő egy hagyományos töméshez képest

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS KONTRAINDIKÁCIÓJA

 • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerejét, az ilyen esetekben komplex módon kell a foghiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy koronahosszabítás segítségével

 • ha torlódottak a fogak, a stabil kontaktpont sokszor csak betéttel lehet létrehozni

 • nagy mennyiségű foganyag veszteségnél, ha a fogat töméssel vagy betéttel nem lehet biomimetikailag helyreállítani, akkor koronakészítését javasoljuk

Marident biomimetikus esztétikus betét onlay overlay

MI AZ ESZTÉTIKUS BETÉT (INLAY, ONLAY, OVERLAY?

Az esztétikus betét egy olyan tömés, amellyel nagy mértékű foganyaghiányokat tudunk pótolni (korona megelőző állapot). A betéthez egy speciális üreget alakítunk ki a fogban, erről lenyomatot veszünk és a betétet a fogtechnikus dolgozza ki a laborban. Az elkészült betétet a második találkozó alkalmával rögzítjük a fogban adhezív technikával kofferdam izolálásban.

Olyan esetekben szükséges betét készíteni, amikor már jelentős a foganyagveszteség. Ha ilyen esetben hagyományos esztétikai töméssel állítannák helyre a fogat, akkor az idő előrehaladtával a fog el fog törni.

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT ELŐNYEI

 • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

 • amalgámmentes

 • koronai pótlást megelőző lehetőség

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT HÁTRÁNYAI

 • nagy mértékű foganyag veszteség esetén az esztétikus töméssel nem lehet a fogat megfelelően biomimetikailag megerősíteni, helyreállítani, ilyenkor betét készítését javasoljuk

 • két találkozó szükséges, hogy végelgesen elkészüljön

AZ ESZTÉTIKUS BETÉT KONTRAINDIKÁCIÓJA

 • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerejét, az ilyen esetekben komplex módon kell a foghiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy koronahosszabítás segítségével

 • olyan esetekben, amikor a destrukció nagy mértéke miatt már nem áll elegendő foganyag felszín az adhezív ragasztáshoz, ilyenkor korona készítését javasoljuk

bottom of page