biomimetikus fogászat esztétikus fogtömés

BIOMIMETIKUS TÖMÉS

MIÉRT SZUVASODNAK A FOGAK?

A szájüregben több millió baktérium található, köztük a szuvasodás szempontjából jó és rossz baktériumok. Amennyiben a szájüregben nő a cukrok és a finomított szénhidrátok koncentrációja , gyakorisága vagy a fogak közé beszorulnak mikrotáplálékok, akkor a szuvasodást okozó baktériumok kerülnek túlsúlyba és az általuk termelt különböző szerves savak kezdik el oldani a foganyagot.

A szuvasodás kezdetben a zománcot lyukacsossá teszi, ebben az állapotban a zománc remineralizálható / újra megerősíthető különböző speciális technikákkal, így el lehet kerülni a fogak tömését. Viszont abban az esetben, ha a fogakon már üregek alakulnak ki, akkor a biológiai remineralizáció már nem lehetséges. Az ilyen esetekben szükséges a fogak azonnali tömése.

A fogakat kívülről a zománc borítja, belül pedig az érzékeny dentin és a fogbél kamra találtható. Amíg a szuvasodás csak a zománcot érinti, addig nem érzékeny a fog, esetleg kellemetlen szájszag lehet az első jelentkező tünet.

Ha a szuvasodás már elérte a dentint, akkor édesre, hidegre, melegre érzékenyek lehetnek a fogak. Étekezés után tapasztalható a fogak közé beszorult táplálék és a kellemetlen szájszag. Ha a fogászati ellátás halasztásra kerül akkor a szuvasság tovább terjed a dentinben és el tud jutni a fogbél kamrához, ekkor elképesztően erős fájdalomak jelentkezhetnek, ezt hívjuk a fogbél gyulladásának. Sajnos ebben az esetben a fogat szükséges gyökérkezelni.

Kérem Önöket, hogy amennyiben észlelik a szuvasodás bármely tünetét, akkor keressék fel fogorvosukat, hogy még időben elkezdődhessen a minimál invazív fogtömés terápia.

MI A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS?

A fogak külső felszínét zománc borítja, a belső része dentinből áll. A fogak helyreállításánál nem csak azt kell figyelembe vennünk, hogy egy szép esztétikus tömés kerüljön kialakításra, hanem egy funkcióban és tulajdonságokban az elvesztett fogszövetekhez legjobban hasonlító tömőanyagot használjuk.

A károsodott dentin felszínt egy speciális, a dentinszövetéhez legjobban hasonlító üvegszálas kompozit tömőanyagot használunk, amelynek jó a rugalmassági együtthatója és meggátolj a fogban keletkező repedések tovaterjedését.

A károsodott külső zománc felszínt egy zománchoz hasonló kemény, ridegebb mikrohibrid kompozit töméssel pótoljuk, amely a kaméleon hatásának és a rétegtechnikának köszönhetően maximális esztétikai eredményt tud biztosítani.

A kompozit tömést adhezív technikával rögzítjük a fog szövetein, mely rendkívül megbízható stabil biológiai kapcsolatot biztosít.

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS ELŐNYEI

  • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

  • amalgámmentes

  • egy ülésben elkészül

  • 3 év garancia

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS HÁTRÁNYAI

  • hosszabb az elkészülési idő, mint egy hagyományos esztétikus töméshez képest

A BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS KONTRAINDIKÁCIÓJA

  • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerejét, az ilyen esetekben komplex módon kell a foghiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy koronahosszabítás segítségével

  • ha torlódottak a fogak, a stabil kontaktpont sokszor csak betéttel lehet létrehozni

  • nagy mennyiségű foganyag veszteségnél, ha a fogat töméssel vagy betéttel nem lehet biomimetikailag helyreállítani, akkor koronakészítését javasoljuk

fájdalommentes fogtömés

AZ BIOMIMETIKUS FOGTÖMÉS ELKÉSZÍTÉSE, PROTOKOLL

1. Találkozó

Előzetes vizsgálatok és tervezés, konzultáció. A szuvasság eltávolítása kis mikroszkóp alatt, hogy a lehető legtöbb foganyagot meg tudjuk őrizni, ezután az anatomikus, természethű formjú és színű tömést készítjük el adhezív technikával kofferdám izolálásban, amit a tömés magasság beállítása követ.

2. Találkozó fél év/ 1 év múlva

Kontrolláljuk a tömés állapotát. Ha szükséges profeszionális szájhigiénés kezelést hajtunk végre.