top of page
kitört láva, foghúzás utáni fájdalom

FOGHÚZÁS UTÁNI FOGFÁJDALOM

MIÉRT FÁJ A FOGHÚZÁS HELYE?

A foghúzás során eltávolításra kerül a fog, a fogat rögzítő szalagok és a fog és a fogat tartó csontmeder közötti érhálózat. Az érhálózat eltávolítása miatt 3 hónap alatt  csontlebontódás fog végbe menni, mivel csökken a csont vérellátása. (3-5mm-es csökkenés)

A foghúzás helyén egy kis vérdugó (véralvadék) keletkezik. Ez a véralvadék dugószerűen lezárja az állcsonthoz vezető utat a szájüregi baktériumok elől. Ha a véralvadék kiöblítésre, kiszívásra kerül, akkor a baktériumok szabadon felül tudják fertőzni a húzás helyét. (angolul: dry socket)

Mikor van gond?

Ha a húzás utáni harmadik napon a tünetek nem enyhülnek, hanem erősödnek és szükség van fájdalomcsillapítóra. Ilyenkor hívjanak minket, akut ellátás szükséges.

MILYEN FOGHÚZÁS UTÁNI FÁJDALOM ESETÉN KELL KONZULTÁLNOM A FOGORVOSOMMAL?

Ha a nem sebészi foghúzás utáni harmadik napon a fájdalmak erősödnek a panaszok csökkenése helyett.

Ha sebészi foghúzás történt, akkor a műtét nagyságától függően változhatnak a tünetek. Nagy műtéti feltárás után normális a terület dagadása, duzzadása, fájdalma. Viszont abban az esetben, ha a fájdalmakat a felírt fájdalomcsillapítók se tudják elnyomni, akkor mindenféleképpen konzultáljon kezelő fogorvosával.

MI A FELÜLFERTŐZŐDÖTT FOGHÚZÁS HELYÉNEK A KEZELÉSE?

Ha a húzás utáni harmadik vagy negyedik napon jelentkezik a páciens, akkor helyi érzéstelenítő mellett a területet átöblítjük és kürettáljuk, hogy új stabil vérkoagulum (vérdugó) keletkezzen.

Ha a húzás után több, mint egy héttel jelentkezik a páciens, akkor a területet érzéstelenítés alatt fel kell tárni és a gyulladt szöveteket el kell távolítani, végén varrattal rögzítjük és antibiotikumot írunk fel.

Az idő kulcsfontosságú, ha a panaszok erősödnek a fogeltávolítás utáni harmadik napra, akkor azonnal jelentkezzenek.

HOGYAN KERÜLHETŐ EL AZ ELTÁVOLÍTOTT FOG HELYÉNEK A FELÜLFERTŐZŐDÉSE? (DRY SOCKET)

A gondok akkor jelentkeznek, amikor a húzás helyén létrejövő vérkoagulum (vérdugó) kiöblítésre, kiszívásra kerül.

 

Tehát a fogeltávolítás utáni hét napban tilos:

  • dohányzoni (vérkoagulum kiszívásra kerül)

  • alkholt fogyasztani (vérkoagulum kioldódik)

  • öblíteni (vérkogulum kiöblítésre kerül)

  • szívogatni a területet

bottom of page