Dr Ősze András fémkerámia korona

ESZTÉTIKUS TÖMÉS

MIÉRT SZUVASODNAK A FOGAK?

A szájüregben több millió baktérium található, köztük a szuvasodás szempontjából jó és rossz baktériumok. Amennyiben a szájüregben nő a cukrok és a finomított szénhidrátok koncentrációja , gyakorisága vagy a fogak közé beszorulnak mikrotáplálékok, akkor a szuvasodást okozó baktériumok kerülnek túlsúlyba és az általuk termelt különböző szerves savak kezdik el oldani a foganyagot.

A szuvasodás kezdetben a zománcot lyukacsossá teszi, ebben az állapotban a zománc remineralizálható / újra megerősíthető különböző speciális technikákkal, így el lehet kerülni a fogak tömését. Viszont abban az esetben, ha a fogakon már üregek alakulnak ki, akkor a biológiai remineralizáció már nem lehetséges. Az ilyen esetekben szükséges a fogak azonnali tömése.

A fogakat kívülről a zománc borítja, belül pedig az érzékeny dentin és a fogbél kamra találtható. Amíg a szuvasodás csak a zománcot érinti, addig nem érzékeny a fog, esetleg kellemetlen szájszag lehet az első jelentkező tünet.

Ha a szuvasodás már elérte a dentint, akkor édesre, hidegre, melegre érzékenyek lehetnek a fogak. Étekezés után tapasztalható a fogak közé beszorult táplálék és a kellemetlen szájszag. Ha a fogászati ellátás halasztásra kerül akkor a szuvasság tovább terjed a dentinben és el tud jutni a fogbél kamrához, ekkor elképesztően erős fájdalomak jelentkezhetnek, ezt hívjuk a fogbél gyulladásának. Sajnos ebben az esetben a fogat szükséges gyökérkezelni.

Kérem Önöket, hogy amennyiben észlelik a szuvasodás bármely tünetét, akkor keressék fel fogorvosukat, hogy még időben elkezdődhessen a minimál invazív fogtömés terápia.

MI AZ ESZTÉTIKUS FOGTÖMÉS?

A fogak helyreállításánál fogszínű kompozit tömést használunk. A speciális tömőanyag bizonyos mértékben átereszti a látható fényt, így biztosítja a maximális esztétikai, természethű eredményt.

A kompozit tömést adhezív technikával rögzítjük a fog szövetein, mely rendkívül megbízható stabil biológiai kapcsolatot biztosít.

Töméskészítéskor csapatunk a biomimetika elvét követi, azaz a hiányzó dentin állományt egy dentinhez hasonló tömőanyaggal, míg a hiányzó zománcot egy zománchoz közelálló prémium tömöanyaggal pótoljuk. Így tudjuk biztosítani, hogy a restaurált fogak a lehető legmesszemenőbben utánozzák le a természetes fogak alakját, színét és biomechanikai tulajdonságait.

AZ ESZTÉTIKUS TÖMÉS ELŐNYEI

  • a biomimetikus helyreállítás biztosítja, hogy a restaurált fogak színe, alakja és biomechanikai tulajdonságai a lehető legjobban megközelítse az eredeti fogakét

  • amalgámmentes

  • egy ülésben elkészül

  • 2 év garancia

AZ ESZTÉTIKUS TÖMÉS HÁTRÁNYAI

  • nagy mértékű foganyag veszteség esetén az esztétikus töméssel nem lehet a fogat megfelelően biomimetikailag megerősíteni, helyreállítani, ilyenkor betét készítését javasoljuk, hogy védjük a fogat a töréssel szemben

AZ ESZTÉTIKUS TÖMÉS KONTRAINDIKÁCIÓJA

  • íny alatti mély szuvasodások ellátásakor az íny nedves környezete gátolja az esztétikus tömés maximális kötőerőt alakítson ki a fogszöveteivel, az ilyen esetekben komplex módon kell a foganyag hiányt helyreállítani: gingivális ládaemelés vagy koronahosszabítás segítségével

  • ha szuvasodás mértéke a fog jelentős részét érinti és csak töméssel restauráljuk a fogat, akkor a fog a jövőben könnyen el tud majd törni

esztétikus fájdalommentes fogtömés

AZ ESZTÉTIKUS TÖMÉS ELKÉSZÍTÉSE, PROTOKOLL

1. Találkozó

Előzetes vizsgálatok és tervezés, konzultáció. A szuvasság eltávolítása mikroszkóp alatt, hogy a lehető legtöbb foganyagot meg tudjuk őrizni, ezután az anatomikus, természethű formjú és színű tömést készítjük el adhezív technikával kofferdám izolálásban, amit a tömés magasság beállítása és polírozása követ.

2. Találkozó fél év/ 1 év múlva

Kontrolláljuk a tömés állapotát. Ha szükséges profeszionális szájhigiénés kezelést hajtunk végre.