top of page
gnathológia szakrendelés budapest

GNATHOLÓGIA

A “gnatológia” a rágószerv – többek között a fogak, rágóizmok, állcsontok és az állkapocsízület – leírásával, és normális, valamint kóros viselkedésének vizsgálatával foglalkozik.

Fogorvosi szempontból a “gnatológia” alkalmazása abban áll, hogy az ellátásra, foghiányok pótlására váró pácienst feltérképezzük.


A gnatológia vizsgálja a fogpótlás majdani viselhetőségét (helyhiány, esztétikai hatás), illetve elemzi a rágószervben esetlegesen található, már jelenlévő elváltozásokat (kóros mértékű fogkopás, nem normális, ún. kényszer harapás, “parafunkciós” állkapocs-helyzet).

A fentiek sokszor nemcsak a fogorvos által detektálható elváltozások, hanem a páciensek által is gyakran panaszként megélt jelenségek.


Ilyenek például az éjszakai fogcsikorgatás, izületi kattogás, az öröklött, vagy szerzett, ún. mélyharapás okán keletkező kellemetlen állkapocsízületi fájdalom, izomfájdalom, arcduzzanat.

A páciens panaszainak alapos feltérképezésével, és a rágószerv vizsgálatával derülhet fény az ilyen jellegű problémákra.

Súlyosabb esetekben specialistához irányítjuk a pácienst.

Csak a rágószerv egészségének fenntartásával készíthetünk jó minőségű és megfelelő szakmai színvonalú fogpótlást.

A FOGPÓTLÁSOKAT GNATOLÓGIAI ELVEK ALAPJÁN TERVEZZÜK MEG

  • a pótolt vagy helyreállított fogaknak mind funkcióban, mind esztétikumnak egy olyan helyzetben kell meglennie, amikor az állkapocs ízűlet egy kényelmes fiziológiás mozgástartományban tud maradni

bottom of page